7 tips om egels in de tuin te krijgen

Egels zijn nuttige en charmante kleine wezens die een gezonde tuin bevorderen. Ze zijn natuurlijke ongediertebestrijders die zich voeden met slakken, insecten en andere kleine plaagdieren. Als je deze stekelige vrienden in je tuin wilt verwelkomen, zijn hier enkele tips om ze aan te trekken en een veilige omgeving voor ze te creëren.

1. Creëer natuurlijke schuilplaatsen

Egels zijn nachtdieren die overdag graag schuilen. Stapels bladeren, takken of hout zijn ideale plekken voor egels om zich te verstoppen. Overweeg om een egelhuis in je tuin te plaatsen, dit kan zo simpel zijn als een omgekeerde houten kist met een opening.

2. Zorg voor een egelvriendelijke tuin

Vermijd pesticiden en chemische meststoffen in je tuin. Deze kunnen schadelijk zijn voor egels en de insecten waar ze zich mee voeden. Biologische en natuurlijke tuiniermethoden zijn niet alleen beter voor de egels, maar ook voor het milieu.

3. Zet een schaaltje water neer

Net als andere dieren, hebben ook egels water nodig. Plaats een ondiep schaaltje met vers water in je tuin, vooral tijdens warme zomerdagen. Dit kan een levensreddende bron van hydratatie zijn voor deze stekelige vrienden.

4. Voer voor de egel

Als je de egels echt naar je tuin wilt lokken, kun je overwegen om wat voer voor ze neer te zetten. Vermijd melk, omdat dit schadelijk kan zijn voor egels. In plaats daarvan kun je kiezen voor:

  • Honden- of kattenvoer (niet-vis variant)
  • Speciaal egelvoer, verkrijgbaar bij dierenwinkels
  • Rauw of gekookt vlees (zonder zout of kruiden)

5. Veilige toegang tot je tuin

Egels zijn rondtrekkende dieren en kunnen ’s nachts grote afstanden afleggen op zoek naar voedsel. Zorg ervoor dat ze gemakkelijk je tuin in en uit kunnen door kleine openingen in je hek of haag te maken.

6. Creëer een veilige omgeving

Zorg ervoor dat je tuin veilig is voor egels. Dit betekent dat je moet oppassen met tuingereedschap, zorgen dat er geen netten laag bij de grond hangen waarin ze verstrikt kunnen raken en vijvers veilig maken met uitgangspunten zodat ze er niet in kunnen vallen en verdrinken.

7. Informeer je buren

Hoe meer mensen in je omgeving weten over het beschermen en aantrekken van egels, hoe beter. Deel je kennis en enthousiasme met buren en vrienden, zodat ook zij hun tuin egelvriendelijk kunnen maken.

Samengevat..

Egels zijn prachtige toevoegingen aan elke tuin. Ze zijn niet alleen nuttig als natuurlijke ongediertebestrijders, maar ze zijn ook een genot om naar te kijken. Door bovenstaande tips te volgen, kun je je tuin omtoveren tot een toevluchtsoord voor deze stekelige, maar liefdevolle wezens. Doe je deel om de lokale egelpopulatie te ondersteunen en geniet van de voordelen die ze naar je tuin brengen.