Een huis leegmaken als een professional

Het leegmaken van een huis lijkt een overweldigende taak. Maar met een goede voorbereiding verloopt het hele proces veel vlotter. Ik heb een paar stappen opgelijst die je kan volgen:

Maak een plan van aanpak

Stel een volgorde op voor de kamers die je gaat leegmaken. Welke ruimtes wil je eerst aanpakken? Daarna maak je een lijstje van de taken die moeten uitgevoerd worden, zoals het inpakken van alle spullen, het sorteren van materiaal en het transport.

Verzamel alle benodigdheden

Een huis leegmaken vraagt de nodige voorbereiding. Je moet namelijk een paar benodigdheden verzamelen, zoals verhuisdozen, tape, kranten om glaswerk in te pakken, enzovoort. Gebruik markeerstiften om dozen te identificeren. Als je een huis gaat leegmaken, is de kans groot dat je heel wat oude spullen weggooit. Hiervoor kan je een afvalcontainer bestellen bij remondisdevocht.be of een andere firma. Voor grotere stukken is het soms nuttig om een verhuislift te huren. 

Sorteer de spullen

Begin met het sorteren van alle items in 3 categorieën:

  • Bijhouden
  • Doneren
  • Afval

In de stapel ‘bijhouden’ leg je alle spullen die je nog gaat gebruiken. De stapel ‘doneren’ gaat naar familie, vrienden of een goed doel. Tenslotte is er de stapel ‘afval’ voor de spullen die je weggooit. 

Vraag hulp

Op je eentje een huis leegmaken is onbegonnen werk. Daarom raden we aan om hulp te vragen aan familie of vrienden. Vele handen maken licht werk, vooral wanneer het om de opkuis van een inboedel gaat. 

Schoonmaken

Zijn alle spullen verhuisd? Dan is het tijd om aan de schoonmaak te beginnen. In sommige gevallen, zoals bij het einde van een huurovereenkomst, ben je verplicht om de woning te kuisen. Gelukkig gaat dit veel vlotter nu het huis is leeggehaald. 

Administratieve taken

Als je verhuist, vergeet dan niet om je adreswijziging door te geven aan relevante instanties en bedrijven. Via het postkantoor kan je brieven laten doorsturen naar je nieuw adres. Schakel indien nodig de nutsvoorzieningen uit.